Ohlédnutí za výroční schůzí 2021

Jak už se stalo starou dobrou tradicí, i letos jsme se sešli na výroční schůzi spojené s vyhlášením a oceněním našich nejlepších atletů za uplynulý rok. Loni jsme nuceně museli vynechat, o to vydařenější letošní schůze byla. Slavnostním podvečerem již potřetí provázel (budoucí JUDr.) Martin Kadala.

Srdcař, který je členem našeho oddílu už 14 let, si připravil shrnutí uplynulé sezóny. Pohovořil nejen o rekonstrukci stadionu, ale také o úspěších (či neúspěších) na poli závodním a také o výhledech na letošní rok. Nebudeme vás nudit statistikami, ty si ostatně můžete v klidu sami prostudovat zde. Řeč Martina Kadaly byla natolik povedená, že jsme se rozhodli její záznam nezveřejňovat a raději všechny, kteří se letos neúčastnili, pozvat na výroční schůzi za rok 2022, která se uskuteční po letošní sezóně a včas se o jejím datu konání dozvíte. :-)

Fotogalerie z vyhlašování od Sáry Kolomazníkové

Co ale zveřejníme, jsou jména oceněných atletů a atletek. Netradičně začneme speciální Cenou Martina Kadaly - to je ocenění, které bylo poprvé uděleno před 4 lety všem, kteří byli tou dobou členy oddílu alespoň 10 let (stejně jako zakladatel ceny). Od té doby se do této prestižní společnosti postupně přidávají další atleti. Letos byli oceněni Gabriela Patalová, Mikuláš Trojek a Vít Ulehla a také dodatečně Hana Tovaryšová a Pavel Zamec - ti jsou členy oddílu o mnoho let déle, ale při posledním udílení cen nebyli přítomni.

A co další kategorie, které jsou oceněním za výkony v loňské sezóně?

KATEGORIE PŘÍPRAVKA
1. Anna Hrazdirová, Vojtěch Kříž
2. Aneta Školová, Jakub Sikora
3. Kateřina Běhalová, Lukáš Kocián

KATEGORIE MLADŠÍ ŽACTVO
1. Ema Kroupová, Lukáš Rybníček
2. Nela Drozdová, Antonín Kříž
3. Klára Andrisová, Jan Knap

KATEGORIE STARŠÍ ŽACTVO
1. Kateřina Hrazdirová, Samuel Punge
2. Barbora Bürglová, Matěj Pěček
3. Adéla Školová, Lukáš Bednařík

KATEGORIE MASTERS
1. Stanislava Bubíková

NÁVRAT ROKU
Silvie Beňová

OBJEV ROKU
Michaela Brtníčková

CENA ZA CELOŽIVOTNÍ PŘÍNOS SPORTU
Hana Tovaryšová

TOP10

Kategorie tak prestižní, že je snem nejednoho atleta SK Přerov se do ní alespoň jednou dostat. Nezáleží na věku, ale jen a pouze na úspěších ve vaší věkové kategorii. Pochopitelně tím hlavním kritériem jsou medaile nebo účast na MČR, popř. MMaS. A zde si dáme změnu oproti schůzi, kde vždy postupně stupňujeme napětí a vyhlašujeme od desátého místa, a začneme rovnou vítězkou! A jako bonus přidáváme i komentáře trenérů ke svým svěřencům. :-)

1. GABRIELA PATALOVÁ
Loňská covidová sezóna se jí povedla. Zúročila poctivou práci při trénincích na betonem a často i sněhem pokrytém SK ovále a na halovém MČR vybojovala v dálkařském sektoru stříbrnou medaili výkonem 558 cm. V létě na Kladně na republikovém šampionátu svůj výkon ještě zlepšila na 562 cm, což stačilo na 6. místo. Další velmi cenné finále vybojovala v běhu na 100 m, kde doběhla osmá. V Přerově je nejrychlejší ženou. Opanovala tabulku rekordních zápisů obsazením všech tratí od 50 po 200 metrů s výjimkou 60 m, na které zaútočí bezpochyby letos. Je také kvalitní vícebojařkou, o čemž svědčí loňských 4412 bodů v sedmiboji juniorek, což jí přineslo opět zápis mezi přerovské rekordy.

2. TEREZA VÁLKOVÁ
Vyplatily se jí „betonové tréninky“ a loni se jí dařilo. V ostravské hale vybojovala ve finále na 60 m př. 8. místo. V létě své umístění výrazně vylepšila, když na MČR na Kladně získala v běhu na 100 m př. mezi dorostenkami bronz v čase 14,06 s. Tímto časem zaujímá druhé místo v dlouhodobých tabulkách Přerova za legendární Helou Tomkovou. Letos - ovšem už na vyšších juniorských překážkách - se chystá znovu útočit na bájnou hranici 14 vteřin a za rok touhle dobou se dozvíme, jak to dopadlo… Je také statečnou a jedinou přerovskou tyčkařkou a loni v tomto sektoru zvládla rekordních 306 cm.

3. DAVID DRŠTIČKA
V loňské halové sezóně se mu podařilo zaběhnout výborný čas na 200 m – 23,12 s a na 400 m – 50,39 s. Oba to byly osobáky a příslib pro nadcházející sezónu na dráze. Potvrdilo se to hned ve Vítkovicích na čtvrtce, kde se časomíra zastavila na 48,40 s a tím překonal rekord v dlouhodobých tabulkách Přerova. Na poloviční trati dokázal stlačit čas na 22,13 s, a to znamenalo 2. nejlepší čas v historii Přerova.

Na MČR dospělých ve Zlíně se blýskl na 400 m opět skvělým časem 48,56 s a získal 13. místo. Dále se výborně připravil na MČR do 22 let v Plzni, kde časem 48,73 s vybojoval krásné 7. místo. Na stejném mistrovství přispěl ještě ve štafetě 4x400 m k 9. místu a časem 3:25,60 min i k překonání rekordu města Přerova. Úspěšnou sezónu zakončil na podzim na Akademickém MČR, kde vybojoval 4. místo časem 48,74 s. Jako nejlepší bodovač SK výrazně přispěl k 5. místu v družstvech mužů ve II.lize. Je to prostě držák. :-)

4. JONÁŠ KOLOMAZNÍK
Na MČR do Kladna se mu podařilo probojovat v hodu diskem a zde uhájil v nabité konkurenci pěkné 7. místo výkonem 43,94 m. V průběhu sezóny si postupně vylepšoval svá osobní maxima v běhu na 60 m (7,36 s) i na 100 m (11,90 s). Dlouhodobé rekordy Přerova však přepisoval hlavně ve druhé části závodní sezóny ve "svých" disciplínách, a to na 110 m překážek, kde zaběhl čas 14,65 s, ve vrhu koulí skončil v republikových tabulkách nakonec na 10. místě za výkon 14,66 m a šestý v tabulkách byl nakonec v hodu diskem výkonem 46,15 m. Vůle, píle a správné načasování přináší své ovoce… :-)

5. VÁCLAV VANDROVEC
Zaslouží velké uznání za famózní tréninkovou píli. Dokázal odtrénovat vše, co mu jeho bývalý trenér napsal. Někdy i více. Svým tréninkovým úsilím by měl být všem mladším atletům vzorem. Jeho obrovskou devizou je pevné zdraví. S výjimkou podzimního covidu po mnoho let takřka neměl neodběhanou tréninkovou jednotku ze zdravotních důvodů. Jen v závodech se mu občas nepodařilo enormní tréninkové úsilí prodat na 100 %. Ale ještě má čas. Spoustu času…

6. JONÁŠ VÁVERKA
V loňském roce nastoupil na vysokou školu do Prahy a začal trénovat v Atletice Jižní Město pod vedením Ladislava Kárského. Změna prostředí mu pomohla k výborným výkonům, na čtvrtce se postupně zlepšil až na 48,53 s a s Davidem Drštičkou se přetahoval o přerovský rekord. V nové skupině se mu zalíbilo natolik, že od letošního ledna přestoupil a změnil oddílové barvy.

7. OLIVER PUNGE
Není tak talentovaný jako jiní členové tréninkové skupiny. Ale je to hodný kluk a pro ostatní by se rozdal. A běhání miluje. Nebylo to tak vždy. Začal se mnou běhat, aby se zlepšil v triatlonu. Po roce společného tréninku se chtěl k triatlonu vrátit. Ale nestalo se. Zcela neočekávaně se do běhání zamiloval. A zamiloval si také prestižní souboje s kluky ze sousední tréninkové skupiny p. Kolomazníka. Občas to vypadalo, že porazit Jáchyma nebo Martina bylo pro něj víc, než medaile z MČR.

Jeho tréninkové úsilí bylo odměněno překvapivou pozvánkou do reprezentace ČR na MS neslyšících do Polska. Tam si mj. zaběhl osobák na 800 m (2:05,36 min). A poté na MČR neslyšících vyhrál v rámci jednoho dne běhy na 1500 m i 3000 m. Tak jen tak dál!

8. - 9. MARTIN KADALA
S trochou nadsázky by se dalo říci, že postava tohoto mladíka se začíná vyjevovat pro atletický svět jako fenomén. Museli bychom se však vrátit v čase možná 2 léta a zimy nazpět. To, jak nesmlouvavě začal přistupovat k tréninkovému procesu, ho začalo proměňovat přímo před očima. Tvrdá a pravidelná dřina začala postupně přinášet úspěchy. Není se proto čemu divit, že loňská sezóna byla pro něj tak úspěšná. Dovolím si zde uvést výčet jeho osobních rekordů za rok 2021. Bylo to v běhu na 50, 60, 100, 150, 200, 300, 400, 800, 1500, 2000 a 5000m, v desetiboji, ve vrhu koulí, v hodu diskem a oštěpem, ve skoku vysokém, ve vrhačském trojboji a čtyřboji, ve sprinterském trojboji.

Vrchol však přišel, když reprezentoval na MČR do 22 let v Plzni v dnes již legendární štafetě 4x400 m, ve které mohl přispět k přepsání přerovských atletických dějin. Za zmínku jistě stojí i jeho osmistovka 2:05,93 min.

Tento mladý atlet se zkrátka nezalekne žádné disciplíny. :-) Jen více takových...:-D

8. - 9. ROBIN SLOUKA
Před maturitou byl v Přerově na tréninku vídán častěji a možná právě proto si v uplynulé sezóně zaběhl osobáky na 400 m (52,27 s) a časem 61,20 s na 400 m př. se ke svému OR z roku 2019 přiblížil na dohled 5 setinek. V průběhu sezóny si stihl ještě vylepšit OR i na 100 m (11,66 s). Pomyslným vrcholem jeho nekončící atletické kariéry byla však jistě účast na MČR do 22 let v Plzni, kde svým dílem přispěl k překonání přerovského rekordu ve štafetě na 4x400 m a časem 3:25,60 min pomohl k 9. místu. Snad mu v budoucnu studijní povinnosti uvolní jeho rychlé překážkové nožky, aby mohl navázat na své pěkné výkony. :-)

10. LUKÁŠ RYBNÍČEK
Nejlepší bodovač družstva mladších žáků. Hned ve třech disciplínách dosáhl na 2. výkonnostní třídu – na 60, 150 i 300 metrů. Na třístovce se stal Mistrem MaS (41,59 s) a zlato bral i se štafetou na 4x60 m (32,50 s). V září svůj výkon hoši ještě o 12 setin zlepšili a potvrdili pozici na 1. místě přerovských historických tabulek. V individuálním závodě na 60 m bral na MMaS páté místo (8,21 s).

Díky svému nadhledu a pohodě se popere téměř se všemi disciplínami. Největší úspěchy ale sbírá na trati 300 m a také na sprintech. Na třístovce si loni vylepšil osobák na 41,57 s, poloviční trať zvládl za 19,66 s. Prosadit se umí také na 60 m (8,23 s), v dálce (445 cm) a cizí mu není ani hod oštěpem (29,61 m).

Nenašli jste se v tomto článku? Nezoufejte, rádi oceníme jakéhokoliv člena. Pilně trénujte, závoďte a ono to jednou vyjde - třeba Martin Kadala čekal na ocenění svého tréninkového úsilí 14 let. Přísloví trpělivost růže přináší se opět neplete.

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.