Atletem SK Přerov za rok 2023 se stala Tereza Válková

Vytisknout

Tradiční výroční schůze se konala v pátek 22. března v hotelu Na Jižní. Moderování se již poněkolikáté v řadě chopil Martin Kadala. Kromě zhodnocení uplynulé sezóny a vyzdvihnutí několika zásadních momentů čekajících nás tento rok proběhlo také vyhlášení nejlepších atletů SK Přerov za rok 2023. A kdo si odnesl svá ocenění?

KATEGORIE PŘÍPRAVKA
1. Karolína Čespivová, Šimon Wasserbauer
2. Thea Bajcarová, Martin Pešák
3. Zuzana Špačková, Tobiáš Tesař

KATEGORIE MLADŠÍ ŽACTVO
1. Růžena Sedláčková, Vojtěch Kříž
2. Izabela Zapletalová, Jakub Kovář
3. Aneta Školová, Max Rybníček

KATEGORIE STARŠÍ ŽACTVO
1. Sára Nováková, Jonatan Kouba
2. Ema Kroupová, Jan Knap
3. Anna Odstrčilová, Adam Kolář

KATEGORIE MASTERS
1. Vlasta Karásková

OBJEV ROKU
1. Matěj Pěček

TOP10

Kategorie tak prestižní, že je snem nejednoho atleta SK Přerov se do ní alespoň jednou dostat. Nezáleží na věku, ale jen a pouze na úspěších ve vaší věkové kategorii. Pochopitelně tím hlavním kritériem jsou medaile nebo účast na MČR. Pokud jste se mezi desítku nejlepších zatím nedostali, nezoufejte. Martin Kadala, který byl oceněn za svou povedenou sezónu 2021, se do ní dostal po dlouhých 14 letech tréninkového úsilí.

1. TEREZA VÁLKOVÁ
Loni na MČR získala hned 3 medaile. Dvě stříbrné z juniorských překážek v hale i venku a jednu bramborovou z MČR „22“. Poprala se i se zahraniční konkurencí v rámci mezistátního utkání juniorek. Párkrát si odskočila do tyčkařského sektoru a jakoby nic posunula opět hranici přerovského rekordu - tentokrát na 310 cm. Byla druhou nejúspěšnější bodovačkou našeho družstva žen – přispěla do mlýna více než 90 b. V letošním roce se posunula z juniorek do dospělých a bude čelit novým výzvám. Držíme palce!

2. JONÁŠ KOLOMAZNÍK
Halovou sezónu 2023 zahájil na Akademickém MČR na krátkých překážkách 4. místem časem 8,29 s. Tento závod ale možná současně odstartoval i sezónu, ve které ho provázela častá svalová zranění, a proto se tak do přípravy nemohl vždy opřít naplno, jak by si představoval. Navzdory těmto okolnostem vybojoval na halovém MČR na překážkách opět 4. místo a vylepšil si osobák na 8,00 s.

Na hlavní vrcholy na dráze se vždy dokázal optimálně vyladit, což mu na MČR v kategorii U22 přineslo sezónní maximum na 110 m př. 14,18 s a skvělé 2. místo, ke kterému přidal ještě bronzovou medaili z Tábora na MČR dospělých (možná i díky jeho legendárnímu cílovému skoku). V republikových mužských překážkových tabulkách mu nakonec patřilo celkové 4. místo. Kromě překážek dokáže výborně zabodovat na lize i v hodu diskem a v běhu na 100 m. Do nadcházející sezóny mu trenér přeje, aby mu vyšla více než nad očekávání.

3. TEREZA TICHÁ
V uplynulé sezóně rozčeřila hladinu přerovských rekordů tak, až se panu předsedovi z toho zatočila hlava. Posunula přerovská maxima na 200, 300 i 400 m. Asi nejkvalitnější byl výkon na její oblíbené čtvrtce, kdy stlačila čas těsně pod hranici 57 vteřin, což jí přineslo ve finále na MČR mezi dorostenkami krásné 4. místo. Netušíme, čeho ona je vlastně schopná a kde se ten pokrok zastaví. ;) Jediný, kdo s ní dokáže na ovále držet krok, je Akim. Snad ji letos závodění začne konečně bavit a bude se na co koukat.

4. MICHAELA BRTNÍČKOVÁ
Tato atletka je tak zapálená do běhání, že se jen velmi těžce smiřuje s nucenými pauzami. Vloni její nucená pauza trvala cca 8 měsíců. Přesto od července postupným navyšováním tréninkových dávek byla schopna v září zvládnout Běchovice, MČR na 10 km na silnici, poprvé mezí ženami, na čtvrtém místě a ještě v krásném osobáku. A 2 týdny na to v sólo závodě na našem stadiónu 10 km v limitu do VSCM. Teď si jen přejeme, aby těch nucených pauz bylo co nejméně.

5. TEREZA SKŘEČKOVÁ
Její nejoblíbenější disciplíny se odehrávají v dálkařském sektoru. V uplynulé sezóně si posunula osobní maxima - v dálce na 522 cm a v trojskoku na 11,22 m. Druhý jmenovaný výkon ji přinesl krásné 7. místo ve finále halového MČR. Umí se poprat taky s překážkami, což dokázala slibnými časy jak v hale (9,87 s), tak venku (16,23 s). Nemá problém v rámci své tréninkové skupiny přebrat roli trenérky a s ničím a s nikým se nemaže. ;)

6. JONATAN KOUBA
Z nadějného běžce se postupně vyklubal během loňského roku, mimo jiné, výborný vrhač. Na MČR žactva vybojoval 8. místo v hodu oštěpem (47,85 m) a sedmé místo bral se štafetou na 4x300 m. Chtělo by to ale trochu zlepšit účast na trénincích a hlavně na víkendových závodech. Letos se mu zvýšily hmotnosti všech náčiní, tak uvidíme jak se mu bude dařit.

7. ADAM KOLÁŘ
V průběhu celé uplynulé sezóny postupně zlepšoval svoji běžeckou techniku, a to mu postupně přinášelo ovoce v podobně posouvání svých osobních rekordů a rekordů Přerova. Na MČR v Břeclavi dal o sobě výrazně vědět 8. místem v běhu na 150 m časem 17,54 s a 11. místem v běhu na 60 m (7,48 s). Doufejme, že se jeho sprinterský talent promítne i do dalších disciplín.

8. DAVID HASTÍK
V této sezóně se mu zalíbily zvláště skokanské disciplíny, ve kterých na MČR dorostu dosáhl v hale i na dráze na výborná 10. místa. Sezónu v dálce začínal na výkonu 620 cm a postupně se zlepšoval až na svůj osobní rekord 650 cm. Dále se blýskl výkonem v trojskoku 12,96 m z Hranic, který ho v loňské sezóně zařadil na krásné 10. místo v dorosteneckých republikových tabulkách a v rámci dlouhodobých nejlepších výkonů Přerova ho tento skok katapultoval na 13. místo. Doufejme, že se mu bude dařit stejně i letos.

9. VÁCLAV VANDROVEC
Nejvytrvalejší vytrvalec ze všech současných přerovských vytrvalců. Jak je u přerovského Forresta Gumpa zvykem, halová sezona je u něho lepší než ta pod otevřeným nebem. A tak rok 2023 začal vylepšením osobních i přerovských halových rekordů na 1500 m (4:02,34 min) i 3000 m (8:39,57 min), potom se však zalekl takového růstu a z halového MČR přivezl pouze 15. místo na 3000 m s průměrným časem.

Následně prokázal psychickou odolnost, když ve vánici a mezi létajícími stánky vyhrál ve Frýdku-Místku MMaS v přespolním běhu. Na MČR v běhu na 10 000 m si ze Žiliny přivezl vylepšené osobní maximum 31:44,55 min, což v nabité konkurenci stačilo jen na 17. místo. Nejlepší umístění z republikového mistrovství si tak zapsal až na MČR do 22 let, když se s časem 15:48,96 umístil na 10. pozici. Při své premiéře v Běchovicích si zapsal 24. místo mezi muži s časem 33:29 min.

10. GABRIELA PATALOVÁ
Nejlepší bodovačka našeho ženského družstva - získala neuvěřitelných 106,75 b, a to i při absenci v 1 kole. V uplynulé sezóně si vylepšila osobáky na 100 m (12,20 s) i 200 m (25,30 s) a svou formu potvrdila i ve sprinterském trojboji krásným součtem 2700 b. Na MČR se jí nejvíce dařilo ve skoku dalekém, kde v hale vybojovala výkonem 555 cm 10. místo. Taky je třeba připomenout, že si splnila výzvu a postavila se na start 400 m. Zvládla ji v pěkném čase – 62,50 s. Jen TT loni běžela rychleji.

A konečně se dostáváme k poslední, rovněž velmi prestižní ceně, a sice Čestnému uznání Martina Kadaly. To uděluje již šestým rokem náš rétor všem členům, kteří dosáhnou desetiletého výročí v oddíle. Letos do tohoto VIP klubu přibyli Martina Bařinová, Matěj Pěček a sourozenci David a Tereza Skřečkovi. Každým rokem ale zůstává i řada oceněných, kteří sice na své ocenění mají nárok, ale schůze se nezúčastní (jako třeba Baři, která je v oddíle sice už asi 20 let, ale ocenění dostala až nyní). Proto pokud i vy máte pocit, že už nějakou tu dekádu v oddíle trávíte, určitě dorazte na schůzi příští rok. ;-)

Pro některé zde jmenované můžete ještě do 2. dubna hlasovat v anketě Sportovec roku. Za SK Přerov se do výběru nejlepších sportovců Přerova dostali Michaela Brtníčková, Jonáš Kolomazník, Tereza Tichá, Tereza Válková, Vlasta Karásková a Jiří Tomešek. Vyhlášení proběhne v úterý 9. dubna od 18 hodin v Městském domě.

Fotogalerie