Rozhovor s Pavlínou Poláčkovou, vítězkou Běhu 17. listopadu

Přijela, rozběhla to na plné pecky a vyhrála v novém rekordu. I tak by se dala popsat taktika Pavlíny Poláčkové na Běhu 17. listopadu. Mladá talentovaná sportovkyně zvládla 9 km trať za 38:14 min a ze 108 závodníků a závodnic, kteří se postavili na start, proběhla cílem jako čtyřicátá.

 

Závod jsi běžela poprvé, jak jsi se o něm dozvěděla?

Chtěla jsem si přípravu na novou sezónu zpestřit nějakým závodem. Můj trenér na běh objíždí se svými dalšími svěřenci Velkou cenu vytrvalců Olomouckého kraje. Doporučil mi tento závod a nabídl mi i místo v autě. Ze začátku jsem moc nadšená nebyla. Řekl mi, že je to rovinatá trať a částečně vede po silnici. Já přece jen preferuji kopce v terénu. Opak se ukázal pravdou a já nakonec byla hodně spokojená.

Jak se ti líbila méně tradiční trať (začátek a konec na stadionu) a jaký jsi měla celkový pocit ze závodu?
Jakmile jsem viděla část tratě na stadionu, byla jsem nadšená. Před závodem jsem si trať na stadioně neproběhla a možná proto jsem vyrazila na startu tak nedočkavě. Začátek jsem měla moc rychlý a až do cíle jsem si to vyčítala. Poslední kilometr jsem si už moc neužívala. To jsem kopečky vedle tartanu spíš proklínala.

Vytvořila jsi nový traťový rekord - běžela jsi na maximum a nebo ti zbyly ještě nějaké síly?
Trenér mi před závodem říkal, ať to nepřepálím. Jako již tradičně jsem ho v téhle radě neposlechla. Málo kdy se mi to vymstí, ale na tomhle závodě jsem pochopila, že mi radí dobře. Bohužel jsem prozřela až po prvním kopci. Pak mi bylo trapné zpomalit a věděla jsem, že by nadával. Snažila jsem se držet stále stejné tempo. Sama jsem pak ze sebe byla mile překvapená, že jsem nezvolnila. Dobíhala jsem tedy z posledních sil a možná, že kdyby mi posunuli cíl o 5 metrů dál, musela bych lézt po čtyřech.

zeny 

Zleva: Kristýna Chmelková (TJ Liga 100 Olomouc, Pavlína Poláčková (AK Drnovice), Jana Matějíková (TJ Liga 100 Olomouc)

Přijedeš do Přerova zase příště a pokusíš se čas zase posunout? Stejná trať se běží i v březnu na Jarním běhu.
V březnu jedu s triatlonem na soustředění do tepla, kde se budeme cyklisticky připravovat na novou sezónu. Kdyby se však data minula, ráda bych se znovu zúčastnila. Závod se mi totiž velice líbil. Ale co bude za rok, vůbec netuším. Závody v zimní přípravě vybírám tak 2-3 dny dopředu. Nepřipravuji se na ně a chodím je z plného tréninku.

Dříve ses věnovala také atletice na dráze. V jakých disciplínách momentálně závodíš, věnuješ se jen triatlonu a krosu?
Z atletiky jsem se přesunula k triatlonu. Triatlon je mou hlavní disciplínou a běh, silniční i horské kolo, x.terry atd. dělám jen jako zpestření nebo lepší trénink. Z atletiky mě baví běhat už jen kopce nebo krosy. Dráhy jsem se asi přesytila a nepříjde mi to taková dřina. Ráda překonávám sama sebe na těžkých tratích. Naplňuje mě pocit, že jsem dokázala závod v extrémních podmínkách dokončit. Čím horší, tím lepší.

Jaké jsou tvé cíle do další sezóny?
Ráda bych pokračovala v objíždění Evropského poháru v triatlonu. Teprve jsme na začátku a příprava je dlouhá. Hlavně, aby vydrželo zdraví. Na jaře si určím cíle podle formy. Zatím bohužel nejsou známy termíny ani podmínky pro zahraniční starty.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů.
Také děkuji.

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.