Kolomazník a Vojáček vytáhli družstvo přípravky na třetí místo

Letošní ročník KP družstev přípravky byl tradičně zahájen závodem Yettiho Summer Games ve čtvrtek 15. května v Šumperku. Poloprázdným autobusem na něj vyrazila také družstva SK Přerov a SK Hranice. Zatímco hranické výběry předvedly vyrovnané výkony a oba se umístily na pátém místě, nepočetné družstvo přerovských dívek se podělilo o sedmé místo s TJ Uničov. Zazářili naši chlapci, kteří zejména díky výkonům Jonáše Kolomazníka a Matěje Vojáčka dosáhli na skvělé třetí místo!

Podmračená obloha, studený vítr a rtuť teploměru stěží na 15°C – takové byly podmínky pro závodění našich mladých nadějí. Zde bych si hned zkraje dovolila drobnou připomínku, a sice, že někteří rodiče podcenili počasí a někteří se pak klepali jako osiky. Proto jako vždy opakuji, raději zabalit o mikinu a tepláky více. :-)

Na stadion jsme dorazili včas, a tak jsme měli dost času jak na rozcvičení, tak na „seběhání“ štafety. Zatímco jsem svačila na tribuně, dmula jsem se pýchou, jak jsou ty naše děti samostatné a dokáží se sami rozklusat i rozcvičit (výsledky tvrdé práce v tělocvičně, kde jsme se je s Bedy této samostatnosti usilovně snažily naučit). Pak už jen nějaké abecedky, rovinečky a hurá seběhat naše tři štafety.

Ve tři hodiny zazněl první výstřel z pistole. Naše kvarteto Anča Gardiánová, Zuzka Švarcová, Ellča Borková a Sárka Ševčíková předvedlo na přerovské poměry velmi rychlý čas 40,93 s. Ve svém běhu byly sice páté, ale na třetí děvčata z Hranic ztratily jen necelou půl sekundu. Celkově se umístily na osmém místě.

Drobnou zajímavostí je, že jejich výkon předčil čas obou našich chlapeckých štafet. „Áčko“ ve složení Mates Vojáček, Ondra Budař, Viky Doležal a Aďa Houšťava byli celkově sedmí (41,38 s), béčková štafeta bratrů Zdražilových a Honzy Horného se umístila na patnáctém místě (44,63 s). Pro všechny čtyři kluky to byl vůbec první start na atletických závodech.

Po štafetách už následovaly další disciplíny – zejména ty, které probíhaly v průběhu celého odpoledne (skok z místa, hod medicinbalem a hod míčkem). Využili jsme toho, že u skoku z místa zrovna čekalo jen pár dětí a hezky hromadně si všichni postupně odskákali. Z našich chlapců nejdále doskočil Mates Vojáček, který si ke svým narozeninám nadělil opravdu hezké výkony. Skokem dlouhým rovné dva metry se těsně nevešel na bednu a byl čtvrtý. Tři nejlepší závodníci skočili shodně 205 cm a o první místo se podělili. Osmým místem bodoval také Kája Zdražil (185 cm). Vítek a Mara Zdražilovi skočili oba 175 cm a byli šestnáctí, Honzovi Hornému stačilo 170 cm na 21. místo a Viky Doležal byl 23. (165 cm). Mezi dívkami jsme měli pouze dvě zástupkyně, ale jak se říká, kvalita je důležitější než kvantita. O to větší radost všem udělala Zuzka Švarcová nečekaným třetím místem (190 cm). Mája Dočkalová se se 155 cm umístila na 24. příčce.

Fotografie2972

Zuzka Švarcová

Plynule jsme se přesunuli hned na vedlejší stanoviště – hod medicinbalem. Házelo se ze stoje a odsoutěžením na této disciplíně měli někteří splněno a mohli se plně věnovat fandění a dělání blbostí. :-) Také v této disciplíně zazářil Mates Vojáček, a to tentokrát pátým místem (6,90 m), přičemž na bronzovou medaili ztratil pouhých 30 cm. Vyhecovaný souboj předvedli Zdražilovi, kteří se zlepšovali každým dalším pokusem. Kája byl čtrnáctý (5,80 m), Mara dvacátý (4,90 m) a nejstarší Vítek ještě o místo zpět (4,80 m).

V hodu míčkem jsme měli pouhé dva zástupce. Jonik Kolomazník měl podle slov své mamky, přerovské trenérky Ivany Kolomazníkové, vysoké cíle: „Chystá se vyhrát tři medaile,“ prohlásila před závodem. To se mu bohužel nepovedlo, jelikož byl v míčku čtvrtý (40,52 m). Vítězství ve zbylých dvou disciplínách mu snad toto umístění dostatečně vykompenzovalo. Mezi dívkami se představila Ellča Borková, která o míček žadonila tak dlouho, až i Koutňa povolila. Výkon rovných 15 m však nestačil na lepší než 23. místo.

Mezitím ale odstartovaly také obě soutěže ve skoku dalekém. Jak už jsem předeslala, Jonik Kolomazník zde vybojoval zlatou medaili, a to velmi suverénně výkonem 470 cm (osobní rekord). Druhý Josef Peřina z AK Olomouc skočil 426 cm. Osobák pokořil také Aďa Houšťava (346 cm/ 17. místo) a Ondra Budař, který se poprvé dostal za třímetrovou hranici (320 cm/ 26. místo). Honza Horný byl 28. za výkon 285 cm a na příštím kole se prý také chystá pokořit tři metry. :-) Bodově úspěšná byla také soutěž dálkařek. Mája Dočkalová na svých prvních závodech zaskákala výborně a za 355 cm byla sedmá. Na devátém místě se umístila Sárka Ševčíková (346 cm), 23. byla Ellča Borková (320 cm) a 27. Anča Gardiánová (312 cm).

Mezi sprintery jsme neměli příliš velké zastoupení, opět jsme totiž vsadili na kvalitu. Všechny soupeře převálcoval Jonik Kolomazník a bral druhé zlato za čas 9,17 s. Dělené 21. místo obsadil Ondra Budař (10,26 s). Spíše rychlostním testem byl start pro Máju Dočkalovou (11,75 s).

A konečně se dostáváme také k posledním disciplínám přeborů, a to běhům na 600, resp. 800 metrů. Jako první odstartovali chlapci k závodu na celá dvě kola. Ve druhém běhu nastoupil Aďa Houšťava a Viky Doležal. Aďa si o maličký kousíček vylepšil osobní rekord (3:17,20 min) a byl čtrnáctý, pro Vikyho byl tento závod první půlkařskou zkušeností a zvládl jej za 3:32,00 min (20. místo). O 200 metrů kratší závod čekal děvčata. Jedenáctá, tedy první nebodující, byla Sárka Ševčíková (2:18,40 min). Od jednoho bodu ji dělily pouhé dvě desetiny, které jistě ztratila asi 100 metrů před cílem, když na mě vrhla pohled, že už jako vážně nemůže. Tímto jí vzkazuji, že ji tato distance nemine ani na dalším kole. :-) Nutno také dodat, že osobák si vylepšila o celých 12 sekund! Třináctá v cíli byla Zuzka Švarcová (2:20,40 min), kterou pokus o desáté místo v Prostějově čeká také, a osmnácté místo patří Anči Gardiánové (2:32,00 min).

„Drobným“ nedostatkem závodů byla absence závěrečného vyhlášení, protože selhala přepravní služba a do Šumperka nedorazily medaile pro nejlepší závodníky. Ty budou předány na druhém kole v Prostějově (úterý 27. května).

Fotografie2984

Společná fotka všech našich dětí

Všem dětem děkuji za vynikající reprezentaci oddílu a předvedené výkony a na druhém kole v Prostějově doufám ve větší účast. Zejména družstvo chlapců má na co navazovat a byla by velká škoda, kdyby se závodů nezúčastnili mnozí závodníci, kteří do Šumperka z různých závodů nemohli.

 

Kompletní výsledky zde

Fotogalerie zde

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.