Mládež veze z Třince 5 finálových umístění, v závěru klání navíc přidala štafeta přerovský rekord!

Letošní juniorské a dorostenecké Mistrovství ČR je již minulostí. V sobotu 25. a neděli 26. jej hostil stadion v Třinci. Přerovští atleti sice nedosáhli na žádnou z medailí, nicméně i tak lze šampionát ohodnotit jako úspěšný - pět finálových umístění a k tomu další tři v první desítce, to rozhodně není špatná bilance. Navzdory silnému protivětru v cílové rovince navíc padl jeden přerovský a tři osobní rekordy.

Stadion v Třinci (autor: Lukáš Filipec, www.esports.cz)

Nejvýše v individuálních soutěžích dosáhli naši atleti na sedmé místo, a to hned třikrát. Nejdříve to byl Rostislav Mališka, který 110 m př. juniorů zvládl v rozběhu za 14,99 s a postoupil do finále. Protivítr z rozběhu 2,1 m/s ale byl nic oproti tomu ve finále, kdy se proti překážkářům opřel v síle 3,6 m/s. Ve finále byl Rosťův čas pomalejší (15,42 s), přesto vybojoval krásné sedmé místo.

V sektoru dálkařů nás zastupoval junior Vojtěch Rakušan a šlo mu to skvěle, když překonal hned dva osobní rekordy. Ten první jej vynesl do finále a měřil 684 cm - nebude se však počítat do statistik, protože byl za nepovolené podpory větru. Regulérní osobní rekord však přidal ve čtvrté sérii (675 cm). Oproti loňskému šampionátu si Vojta výrazně polepšil, když se posunul o osm příček až na sedmé místo s výkonem více jak o metr delším!

Vojtěch Rakušan (autor: Lukáš Filipec, www.esports.cz)

Sedmým místem si oproti postavení v tabulkách výrazně polepšil také junior Daniel Pátek ve výšce. Prvním pokusem zdolal první tři postupné výšky (178, 183 i 188 cm) a nezdolatelným pro něj bylo až 193 cm, které by zároveň znamenaly posunutí jeho vlastního přerovského rekordu o 2 cm. Na stejné výšce ale ukončilo svou pouť šampionátem dalších pět výškařů a předchozí tři postupné výšky tak sehrály klíčovou roli v konečném pořadí. Dan na nich měl jako jediný čistý zápis, což ho vyneslo až k sedmému místu.

Velkou sportovní smůlu měl v rozběhu na 100 m dorostenec David Drštička. Ve svém rozběhu byl třetí v čase 11,54 s a průběžně se zařadil mezi dva nejrychlejší, kteří postupovali časem do finále. Třetí rozběh a Stanislav Jíra z Kolína však všechno změnili - Jíra zaběhl na setinu stejný čas jako náš sprinter, a tak rozhodovaly tisícinky... bohužel však v neprospěch přerovského závodníka. David tak obsadil velmi těsné a první nepostupové deváté místo. Navzdory povětrnostním podmínkám si však vedl skvěle v běhu na 300 m př., kde si spravil chuť novým osobákem a jedenáctým místem (40,13 s).

S medailovými ambicemi do Třince odjížděla juniorka Barbora Zatloukalová, ty se však nenaplnily. Soutěž jí nejspíše zkomplikoval zraněný kotník, i když ji podle jejích slov nebolel. V soutěži koulařek zaznamenala jediný zdařený pokus, který byl daleko pod jejími možnostmi. Ten navíc o 6 cm nestačil ani na finále. Barbora vrhla náčiní do vzdálenosti 10,79 m, což je o 2,03 m méně, než je její letošní nejdelší pokus. Za svým letošním maximem výrazně zaostala také v disku a za výkon 29,81 m brala třinácté místo.

Na loňskou výkonnost se stále nedaří navázat výškařce Veronice Čejnové. Loňská žákovská mistryně republiky letos obsadila desáté místo za výkon 162 cm.

Osobní rekord o tři centimetry si v hodu kladivem hned prvním pokusem vylepšila dorostenka Kateřina Bubíková a výkon 36,06 m jí vynesl šestnácté místo. Další pokusy už měla bohužel nezdařené, přesto byla spokojená.

V úplném závěru šampionátu se blýskla novým přerovským rekordem štafeta juniorů na 4x100 m. Kvarteto Matěj Dluhoš, Vojtěch Rakušan, David Drštička a Rostislav Mališka vylepšilo svůj vlastní čas z Mistrovství Moravy a Slezska o dalších 38 setin na 44,30 s a obsadilo páté místo! Kromě rekordu se také zasloužili o nejvyšší umístění přerovských atletů v Třinci.

Ve stejné disciplíně startovaly také dorostenky. Ve štafetě však na prvním a třetím úseku běžely starší žákyně - rozebíhala Veronika Budařová, druhá běžela Nikola Dvorská, třetí Pavlína Vašinová a finišovala Andrea Plhalová. Děvčata zvládla trať za 51,52 s a obsadila sedmé místo.

Kompletní výsledky zde
F
otogalerie zde

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.