Otevřené přebory Přerova ozdobily čtyři rekordy

V úplném závěru školního roku proběhly na stadionu SK Přerov Otevřené přebory Přerova. Kromě domácích závodníků se na Viktorku sjeli také atleti z Brna, Holešova, Hranic, Kopřivnice, Kroměříže, Kyjova, Olomouce, Opavy a Ostravy. Plány na rychlé a přitom regulérní běžecké časy ale většině zúčastněných pokazil silný vítr, který místy dosahoval síly až 4 m/s do zad.

Na zápis do statistik tak v klidu může zapomenout třeba junior Rostislav Mališka s jinak exkluzivní šedesátkou za 7,25 s nebo dorostenec Matěj Dluhoš, který byl nejrychlejší na stovce (11,74 s). Jen o jednu setinu za ním navíc zaostal muž Dominik Kantor. Z domácích závodnic byla na obou těchto tratích nejrychlejší dorostenka Nikola Dvorská - 60 m běžela za 8,36 s a stovku za 12,98 s. Na této trati si navíc utvořila nový osobní rekord, a to dosti výrazný - z původních 13,63 s se přesně za dva měsíce dokázala zlepšit až na 12,98 s! Podpora větru byla 1,2 m/s.

Na dvoustovce byl z našich borců nejrychlejší Dominik Kantor a celkově bral druhé místo (24,96 s). Osobním rekordem se blýskl starší žák Radim Plško (25,56 s). Z přerovských děvčat zaběhla dvoustovku nejlépe Kateřina Sehnálková za 29,39 s.

K večeru se už vítr zklidnil. Velké věci se děly na třístovce - v osobním rekordu zvítězil starší žák David Skřeček (39,22 s) a stejně stará Pavlína Vašinová byla druhá. Její čas 44,19 s se navíc zapíše do přerovské historie jako nejrychlejší elektronicky změřený v historii! Pokud by Pavča chtěla z tabulek smazat i nejlepší ručně měřený přerovský výkon, musí ještě pořádně zabrat - má totiž hodnotu 43,2 s.

Jeden okruh zvládl nejrychleji dorostenec Stanislav Mikulášek (58,32 s) a poprvé pod hranici jedné minuty se dostal i další z dorostenců Lukáš Szekeres (59,14 s). Společně s nimi běžel také mladší žák Jáchym Kouba a v tomto pro něj velice rychlém rozběhu si dokázal zlepšit osobák z tréninku téměř o deset sekund na skvělých 73,95 s! Běh děvčat ovládla juniorka Anna Špačková (64,85 s).

Špačková běžela skvěle také šestistovku a vyhrála časem 1:44,39 min. Doběhla jen těsně za nejrychlejším Přerovákem, starším žákem Václavem Škodou (1:43,69 min).

Skvělé představení jsme mohli vidět na trati 3000 m. Zde zvítězil v čase 10:15,94 min přísnotický Ondřej Slavík následovaný hned čtyřmi přerovskými borci. Z nich byl nejrychlejší Tomáš Kašpařík (10:48,66 min) a za ním se seřadili tři "Pungoši" - tatínek Petr a synové Samuel a Oliver. Nejmladší Sam, kterému je teprve deset let, nadchl diváky jak pěkným uvolněným během, tak časem 12:49,30 min. Podle tabulek se jedná o prvního přípravkáře, který startoval na dráze na takto dlouhé trati, a tak lze jistě mluvit o přerovském rekordu.

Běžely se také překážky, a to na trati 200 m. Na nich exceloval mladší žák Jonáš Kolomazník, který se zapsal na čelo už jedenácté disciplíny v přerovských historických tabulkách své věkové kategorie. Rekord Lukáše Pěčka navíc překonal o více než tři sekundy a posunul jej na hodnotu 29,32 s! Mezi děvčaty byla nejrychlejší opět Nikola Dvorská (32,54 s).

Jonáš Kolomazník na fotografii z letošního vícebojařského Mistrovství ČR, kde mezi mladšími žáky zvítězil. (zdroj: Denisa Kisialová, www.jojka.cz)

 

Všechny disciplíny se vyhlašovaly bez rozdílu věku, resp. byly vypsány pouze kategorie mužů a žen. Ve vrhačských disciplínách se vyhodnocovaly rovněž pouze nejlepší výkony bez ohledu na váhu náčiní.

V kouli z přerovských vrhačů předvedli nejdelší pokus dorostenka Kateřina Bubíková (10,19 m) a starší žák Adam Bubík (13,30 m). Jejich maminka Stanislava byla druhá v hodu diskem výkonem 31,48 m. Po rekordu na překážkách vylepšil další rekord, tentokrát ale svůj vlastní, opět Jonáš Kolomazník. Kilogramovým náčiním dohodil do vzdálenosti 38,60 m a předvedl tak vůbec nejdelší pokus celé soutěže diskařů.

Soutěž oštěpařů ovládl junior Václav Klvaňa výkonem 41,70 m. Daleko letělo náčiní také staršímu žákovi Davidu Bajerovi (41,25 m). V soutěži žen nejdále z přerovských děvčat dohodila Pavlína Vašinová (22,67 m).

Po skončení všech ostatních disciplín byla zahájena ještě soutěž v hodu kladivem. Nejlepší tři výkony byly velmi vyrovnané. Nejdále dohodili Martina Koutňáková (33,62 m), Adam Bubík (33,34 m) a Václav Klvaňa (33,21 m).

Kompletní výsledky naleznete zde.
Výsledky vrhačského trojboje a čtyřboje jsou ke stažení v příloze tohoto článku.

Fotogalerie zde
Videogalerie zde

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.