První ročník Ledňáčka ovládl zlínský Šíbl

Premiérový ročník závodu Ledňáček s Best4Run je již minulostí. V sobotu 21. ledna si našlo cestu na start celkem 84 sportovců. Závod, který je také součástí Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, uspořádal oddíl atletiky SK Přerov ve spolupráci s běžeckou speciálkou Best4Run. Pro běžce byl připraven devítikilometrový okruh v okolí přerovské rokle – na rozdíl od zářijového Extrém Race se ale neběželo na motokrosové trati, nýbrž v jejím okolí do čekyňských lesů a po přilehlých polích a loukách.

S náročnými podmínkami na trati, kde běžcům znepříjemňoval pohyb led a sníh, se nejlépe popasoval Radoslav Šíbl z Ekodrillu Zlín. Tempo udával již od začátku závodu a svým soupeřům nedal vůbec žádnou šanci. Ustanovil tak první traťový rekord, který vměstnal těsně pod 39 minut (38:57 min). Kromě celkového prvenství si připsal také první místo v kategorii A.

Ze skupinky pronásledovatelů se před cílem utrhl přerovský běžec, který ale hájí barvy AK Kroměříž, Tomáš Blaha. Cílovou čáru protnul v čase 39:15 min a bral celkové druhé místo. O jeden stupínek si polepšil v kat. B, kde zvítězil. Jen 13 sekund zpět za ním zůstal grymovský Petr Kučera – a to pro něj znamenalo v kat. B druhé a celkové třetí místo. Stupně vítězů v kat. B doplnil Marek Štěpán ze Sokola Týn nad Bečvou (43:00 min).

"V prvním závodu v roce jsem sice vyhrál v kategorii před stále se lepšícím Petrem Kučerou, ale dlouho jsem tahal za kratší konec provazu. Radek Šíbl šel dnes nekompromisně za absolutním vítězstvím a nedal nikomu šanci. Bohužel se mi nepodařilo se dostat s ním do kontaktu a znepříjemnit mu bezva kros. Je známo, že v terénu je hodně nebezpečný. Ale příště ho dám," ohodnotil svůj výkon na svém facebookovém profilu Tomáš Blaha.

Pro druhé místo v kat. A si doběhl Radek Polák reprezentující AD Team (40:10 min). O třetí místo se „porvali“ borci z TJ Ligy 100 Olomouc – o dvě vteřiny byl v cíli nakonec rychlejší Stanislav Krajča (41:05 min) před Janem Lachnitem. 

SK Přerov měl v celém startovním poli pouze dva zástupce. Dobře si vedl Jan Jakubíček, který se sice specializuje na střední tratě na dráze, ale několikrát už dokázal, že umí i vytrvalostní závody. V sobotu bral v kat. A šesté místo a celkově byl devátý (43:15 min). Druhý z našich zástupců Michal Jančík obsadil v „áčku“ osmnácté místo (52:01 min).

Sotva se celé startovní pole vydalo na trať, ujal se vedení Radoslav Šíbl. Na prostřední fotografii je tento závodník v detailu, na třetí si pro šesté místo běží domácí Jan Jakubíček. Zdroj: Zapro Team

V závodu žen dominovala drnovická Zuzana Svobodová, která zvítězila s velkým náskokem před Andreou Jelínkovou z Olomouce. Svobodová běžela čas 48:25 min a nastavila tak laťku poměrně vysoko i pro další ročníky. Jelínková byla v cíli téměř o čtyři minuty později (52:36 min). Třetí místo obsadila bývalá přerovská atletka, která se už ale pár let věnuje triatlonu, Alena Losertová (Zapro Team). Její čas byl 53:56 min.

Tyto tři ženy stály na stupních vítězů jak v kategorii F, tak v celkovém pořadí.

Vítězkou kat. G se stala Gabriela Krčmářová ze SRTG Prostějov (55:56 min). Druhé místo brala Irena Moničová z teamu Mattoni Freerun (59:38 min) a na třetí pozici se umístila Iva Podjuklová z SK Hranice (1:02,51 min).

Všem běžcům děkujeme za účast a těšíme se na viděnou na některém z dalších běhů, které budeme v letošním roce pořádat. Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje se k nám do Přerova vrátí v roce 2017 ještě dvakrát – nejprve v květnu, kdy se uskuteční Nadační běh Mamut, a poté v listopadu, kdy pořádáme tradiční Běh 17. listopadu.

Děkujeme také našim sponzorům, díky kterým se závod mohl uskutečnit. Jsou jimi Best4Run, Autoklub Přerov, Hanácká kyselka, Harmonie Jana Zbytková, Renault Přerov, Tisk Přerov, Nejlepší adresa, Kabelová televize Přerov a Šelasport.

 

Kompletní výsledky jsou ke stažení zde.
Fotogalerie (Zapro Team)
Fotogalerie (Ohy Oohhyy)

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.