Vandrovec a Jakubíček startovali na MČR v přespolním běhu

Mistrovství ČR v přespolním běhu hostily v sobotu 25. listopadu 2017 východočeské Dlouhoňovice. Oddíl atletiky SK Přerov reprezentovali dva borci - dorostenec Václav Vandrovec a Jan Jakubíček, který se představil v kategorii muži-mílaři. Oba běželi dva okruhy o délce dvou kilometrů.

Lépe se vedlo Václavu Vandrovcovi, který v nabité kategorii dorostenců obsadil solidní 25. místo (startovalo 83 borců). Čtyři kilometry uběhl za 14:41 minut a bojovat musel až do posledního metru - pořadí mezi jednadvacátým a pětadvacátým místem totiž bylo velmi vyrovnané a všech pět běžců se vměstnalo do 5 sekund. "Trať byla rozbahněná a tempo bylo vražedně rychlé, boty mě ale naštěstí podržely. V cíli jsem se ještě popral o 25. místo," zhodnotil závod mladý běžec.

Jan Jakubíček se neprosadil tak výrazně, ale jak sám řekl "Proběhl jsem se Sasínkem a nedal mi kolo, takže ok" (Pozn. Filip Sasínek je český reprezentant a bronzový medailista z HME 2017 na trati 1500 metrů). V konečném pořadí obsadil 47. místo z 54 zúčastněných a jeho čas byl 15:14 minuty. Pro oba naše borce bylo klání v Dlouhoňovicích premiérou na atletickém MČR.

"Byla to pro mě nová zkušenost, úplně něco jiného než na dráze. Hned od startu bylo ostré tempo, ale to se dalo čekat, pořád jsem měl s kým běžet, ke konci mi samozřejmě docházely síly (asi jako každému), ale slyšel jsem, jak do mě zezadu jdou, takže jsem byl nucen přidat ještě velký kus před finišem. V závěru už byla přede mnou i za mnou asi 15 metrů mezera, takže tam už se nic nedělo. Před závodem i v průběhu jsem měl celkem rozházené myšlenky, všechno to šlo rychle (rychle neznamená snadno) a ani jsem se nenadál a už jsem byl v cíli," prozradil své pocity ze závodu Jakubíček.

Vlevo Jan Jakubíček na startu, v popředí medailisti závodu: druhý Jan Friš a vítez Filip Sasínek. (Zdroj: Aleš Gräf)

 

A pokud vás zajímá i profil trati, čtěte dál: "Trať byla lehce zvlněná, travnatá a místy dost rozblácená. Já jsem běžel v trailových botech, což bylo celkem dostačující, ale hodně závodníků mělo tretry s dlouhými hřebíky a to byla podle mě nejlepší volba. Největším rozdílem byl pro mě způsob běhu, v tak rozměklém a hroudovatém terénu jsem se nemohl úplně odrazit ze špiček jak jsem zvyklý na dráze, takže jsem musel běžet jinak, možná víc na sílu. A byly vidět i rozdíly u jiných běžců, jak to někomu sedlo hůř a někomu líp," dodal Jakubíček.

Kompletní výsledky zde
F
otogalerie zde

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.