MČR v přespolním běhu očima Reného Vandrovce

Vytisknout

25. listopadu se ve východočeských Dlouhoňovicích uskutečnilo Mistrovství ČR v přespolním běhu. Sbírat zkušenosti vyrazili i dva členové SK Přerov – Honza Jakubíček a Vašek Vandrovec.

V nepříjemném větru se jako první se záludnostmi trati popral Honza Jakubíček. V kategorii mužů mílařů absolvoval dva dvoukilometrové okruhy. Ve společnosti takových jmen, jako je Filip Sasínek, Jan Friš, Pavel Kubričan nebo Jan Kostecký odstartoval Honza ze druhé řady a většinu prvního okruhu se držel uprostřed startovního pole. Na těžké, rozbahněné trati však rychle docházely síly, a tak do druhého okruhu už šel Honza s velkou ztrátou na čelo závodu. Nic ale nevzdal a cílovou pásku protnul v čase 15:14 min na 47. místě.

Honza Jakubíček na trati. (Zdroj: René Vandrovec)

Potom se na start mezi dorostence postavil šestnáctiletý Vašek Vandrovec, aby poměřil síly se stejně starými soupeři. Tempo závodu bylo hned od startu skutečně mistrovské, první kilometr dorostenci zvládli za 2:50 min a startovní pole se hned začalo trhat. V čele se utvořila zhruba jedenáctičlenná skupina na jejímž konci se držel i Vašek. Při nástupu do druhého, závěrečného okruhu trochu ztratil na čelo, ale v následném seběhu ztrátu zase smazal. Potom ale na Vaška padla krize, se kterou se pral dalších 400 metrů a propadl startovním polem až do třetí desítky. V závěrečné stovce metrů se z krize oklepal a mohutným finišem a skokem do cíle se posunul na výsledné 25. místo s časem 14:41 min.

Pro oba to byla jistě výborná zkušenost, neboť v hlavním závodě mužů i žen mohli sledovat umění našich nejlepších běžců – Kristiny Mäki, Simony Vrzalové, Lucie Sekanové, Jakuba Zemaníka, Jirky Homoláče nebo Jiřího Pechka.

Fotogalerie zde