Čejnová a Kolomazník vybojovali na MČR bronz!

Mistrovství ČR dorostu a juniorů hostil od pátku 28. do neděle 30. června stadion AK Olomouc. Na šampionátu se představila také desítka mladých atletů SK Přerov, kteří si v mnohých případech vylepšovali osobní nebo aspoň sezónní maxima. Osobáky a zároveň přerovské rekordy posunuly na bronzový stupínek juniorku Veroniku Čejnovou a dorostence Jonáše Kolomazníka. Medaile těsně unikla Václavu Vandrovcovi.

Veronika Čejnová prožila soutěž snů. Všechny postupné výšky skákala hned na první pokus a to bylo klíčové. Napoprvé se jí podařilo zdolat také 171 cm a po dlouhých 4 letech se dočkala zlepšení osobního a zároveň přerovského rekordu ve všech kategoriích. Její dosavadní maximum bylo 170 cm z června 2015. 171 cm zdolaly také další dvě závodnice, ale přerovskou výškařku před ně posunul právě čistý zápis. Laťka o tři centimetry výše už byla nad její síly.

Veronika Čejnová na MČR před dvěma lety. (Zdroj: Denisa Kisialová, www.jojka.cz)

O druhý bronz se zasloužil Jonáš Kolomazník v hodu diskem. Do soutěže vstupoval se čtvrtým nejlepším nominačním výkonem a ani třetí místo nebylo v nedohlednu. Jonáš však soutěž nezahájil příliš dobře - první ani třetí pokus se neměřil, musel se tak spoléhat, že mu na finále bude stačit výkon 39,69 m ze druhé série. Ve finále se ale dokázal srovnat - nejprve si čtvrtým pokusem vylepšil osobní rekord o rovný metr na 44,81 m a posunul se na třetí místo, zezadu na něj ale útočil nakonec čtvrtý Daněk z Hradce Králové. V závěrečném pokusu dokázal Kolomazník poslat náčiní až na metu 47,49 m a pojistil si bronzovou medaili. Na stříbro mu navíc scházelo "jen" 51 cm. Zároveň vylepšil svůj vlastní dorostenecký přerovský rekord.

Slušný výkon předvedl také ve vrhu koulí. Za svým osobním rekordem zaostal jen o 15 cm a výkonem 15,10 m obsadil páté místo.

Jen těsně medaile unikla Václavu Vandrovcovi v běhu na 5000 metrů juniorů. Držel se v popředí, v závěru však nestačil na brněnského Zajíce a podlehl mu o necelé čtyři vteřiny. Za výkon 15:29,97 min obsadil čtvrté místo. O medaili v této věkové kategorii ale může usilovat ještě příští rok, navíc mu ubude konkurence v podobě dvou letošních medailistů.

Skvěle se vydařilo finále dálky dorostenci Davidu Skřečkovi. Čtvrtým pokusem si nejprve vyrovnal osobní rekord (655 cm) a v dalších dvou pokusech jej ještě dvakrát překonal. Nejdále dolétl na 669 cm, což znamenalo pěkné šesté místo. V historických dorosteneckých tabulkách Přerova se navíc zařadil na druhé místo za Brice Mensaha, jenž jim vévodí výkonem 680 cm.


Skvělý úvod šampionátu měla dorostenka Gabriela Patalová. V rozběhu na 100 metrů překážek doběhla druhá novém osobním rekordu 14,25 s a zajistila si přímý postup do semifinále z pátého místa. Nadmíru se jí dařilo také v dálce. Ve třetí sérii dolétla do vzdálenosti 565 cm a nejenže si vylepšila osobní rekord, ale také celou kvalifikaci vyhrála. V dalších kolech soutěže se jí ale bohužel nepodařilo na tyto výkony navázat. V semifinále překážek doběhla čtvrtá a do finále postoupila jako sedmá nejlepší výkonem 14,41 s. Ve finále toto umístění zopakovala a potvrdila tak i své tabulkové postavení před MČR (14,60 s).

Příliš se jí nedařilo ani ve finále dálky. Prvním pokusem skočila 526 cm, další dva se už ale neměřily, a tak se Patalová musela spokojit s desátým místem. Užší finále pro osm nejlepších přitom neviselo příliš vysoko - osmá závodnice do něj postoupila výkonem 536 cm. Původně byla Patalová přihlášená také na dvoustovku, v ní ale nakonec do rozběhů v rámci šetření sil vůbec nenastoupila.

Jen jedna jediná setina dělila od postupu do finále čtvrtkařů juniora Davida Drštičku. V rozběhu vylepšil svůj letošní nejlepší výkon na 49,86 s a o jednu desetinu zaostal za osobním rekordem. Na postup to ale nestačilo, ve třetím rozběhu byl o jednu setinu rychlejší Ornst ze Slavie Praha a Drštičku tak odsunul na celkové deváté místo.

Třikrát byli přerovští závodníci třináctí. Nejprve si pro toto umístění doběhl při premiéře na MČR dorostenec Robin Slouka v závodě na 300 metrů překážek. V rozběhu atakoval svůj osobní rekord, nakonec ale za ním jen těsně zaostal (40,69 s). Bohužel ani třetí místo v rozběhu na postup do finále nestačilo. V osobním maximu se mezi koulaři umístil třináctý junior Adam Bubík (13,07 m) a stejnou pozici bral rovněž junior Jonáš Váverka mezi trojskokany (12,69 m).

Ve stejné disciplíně juniorek obsadila čtrnácté místo Nikola Dvorská (10,89 m).

 

Kompletní výsledky zde
Fotogalerie zde

 

Výsledky přerovských atletů:

3. místo Čejnová Veronika výška juniorky 171 cm PB
3. místo Kolomazník Jonáš disk dorostenci 47,49 m PB
4. místo Vandrovec Václav 5000 m junioři 15:29,97 min  
5. místo Kolomazník Jonáš koule dorostenci 15,10 m  
6. místo Skřeček David dálka dorostenci 669 cm PB
7. místo Patalová Gabriela 100 m př. dorostenky 14,60 s (v rozběhu PB 14,25 s)  
9. místo Drštička David 400 m junioři 49,86 s SB
10. místo Patalová Gabriela dálka dorostenky 526 cm (v kvalifikaci PB 565 cm)  
13. místo Bubík Adam koule junioři 13,07 m PB
13. místo Slouka Robin 300 m př. dorostenci 40,69  
13. místo  Váverka Jonáš  trojskok junioři  12,69 m  
14. místo Dvorská Nikola trojskok juniorky 10,89 m   

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.