Kolomazník atakoval v Břeclavi diskem 50 metrovou hranici

Závěrečné třetí kolo Mistrovství Moravy a Slezska družstev juniorů a dorostu hostila v sobotu 10. září Břeclav. Mladé tváře přerovské atletiky do ní přijely výborně připravené, k vidění bylo dokonce 8 osobních rekordů a z toho jeden přerovský!

O ten se postaral znovu v disku Jonáš Kolomazník, tentokrát však házel juniorským náčiním o váze 1,75 kg. Svůj vlastní rekord vylepšil o více než 3 metry na 49,85 m a k vysněné padesátce mu zbývá už jen 15 cm. V soutěži navíc obsadil výborné druhé místo. Pouhé 3 cm zaostal za dalším vlastním přerovským rekordem, tentokrát ale v kouli. Výkon 14,63 m mu vynesl čtvrté místo. Startoval také v běhu na 110 m př., tentokrát ale neúspěšně - za ulitý start byl diskvalifikován.

Kolomazník stejně jako v předchozí sezóně hostoval za AK Olomouc, který v celkovém pořadí skončil na druhém místě a tím si zajistil postup na MČR družstev (Mladá Boleslav, 24. září).

Lamači osobních rekordů

Ve skvělém světle se předvedli vytrvalci. Na trojce si osobák vylepšila juniorka Michaela Brtníčková (10:17,79 min), která v závode navíc s velkým náskokem zvítězila! Stejně starý Oliver Punge bral třetí místo (9:37,01 min).

Stejná kilometráž, ale pomalejší tempo a jiná technika - čas 19:25,88 min je novým osobním rekordem juniora Jana Kadaly v chůzi. Na tréninku zapracoval na technice, proti které tentokrát rozhodčí neměli žádné výhrady. Bohužel, tento výkon, ač je osobním rekordem našeho jediného chodce, není novým přerovským rekordem, jak by se mohl pozorný fanoušek domnívat.

Přerovské chodecké rekordy na 3000 m (i další) totiž vlastní Miroslav Lekeš už od 70. let minulého století, a to v kategoriích od starších žáků až po muže. Platným přerovským maximem na 3000 m chůze je tak výborný čas 16:48,00 min. Problematika je ale složitá a z pohledu dlouhodobých tabulek je Jan Kadala opravdu historicky nejlepším dorostencem a nově i juniorem, nicméně jako rekord se počítá výkon i z jakékoliv nižší kategorie (zatímco tabulky, vyjma kategorií mužů a žen, uvádí pouze příslušníky dané věkové kategorie). Kdo nevěří, nechť si stáhne aktuální přerovské tabulky.

Na juniorská léta zavzpomínal také Martin Kadala, který startoval mimo soutěž na trati 3000 metrů překážek. Využil své zkušenosti z ligy a navíc byl na závod skvěle připravený a odpočatý, neboť neměl v nohách osmistovku jako právě na lize. Osobák si vylepšil téměř o půl minuty na 11:19,90 min.

Další tři osobáky patří do kategorie sprintů. Hned dvakrát se radoval junior Mikuláš Trojek - v běhu na 110 m př. byl čtvrtý za výkon 16,51 s, na hladké stovce pak bral sedmé místo (11,40 s). Přihlášen byl i na dvoustovku, tu ale z taktických důvodů nedoběhl.

Osobní rekord na 300 m př. si vylepšila také dorostenka Daniela Vojtěchovská (52,68 s) a brala 13. místo.

Skvěle rozběhnutý měla závod na 100 m př. juniorka Tereza Válková. Bohužel ale zakopla o poslední překážku a byla ráda, že kontakt ustála a doběhla do cíle. Přesto brala druhé místo v čase 14,69 s. V závěru dne ji potěšilo sezónní maximum na 200 m (26,66 s / 8. místo).

Na bodované pozice se probojoval také dorostenec Matěj Pěček. Lépe se mu povedla dvoustovka (24,16 s / 7. místo), na poloviční trati bral bod za desáté místo (11,88 s). Stejného umístění dosáhla také dorostenka Barbora Bürglová na 300 m př. (51,17 s). Devátým místem ve skoku do výšky bodovala dorostenka Barbora Štěpánová (138 cm).

Třikrát byla bodově úspěšná dorostenka Silvie Beňová. Nejvýše se probojovala v kouli (10,59 m / 7. místo) a mezi finalistky pronikla také v oštěpu (30,52 m / 8. místo). V kladivu zapsala nejvíce 25,60 m a brala desáté místo.

Skvěle rozběhnutý závod na 800 metrů měl junior Jáchym Kouba. Po seběhu jej soupeři zavřeli a propadl se úplně dozadu, ale bojoval a na rovince se dostal na první pozici. Jenže díky protivětru ztratil na čele dost sil, 300 metrů před cílem jej soupeři začali předbíhat a mu se nepodařilo za nikoho zachytit. V závěrečné zatáčce mu došly síly a úplně mu vypnuly nohy, závod nebyl schopen už dokončit.

V "zajímavém" rozběhu na 200 m se octnul dorostenec David Hastík. Jede soupeř nenastoupil, dva z podobných důvodů jako Trojek nedokončili a poslední soupeř sice dokončil, ale vypustil. V sólo závodě Hastík zaběhl čas 25,77 s a byl jedenáctý.

Na body bohužel nedosáhla ani dorostenka Barbora Železná (nejlépe 13. místo v disku - 20,75 m).

Kompletní výsledky
Fotogalerie
Videogalerie

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.