Krásné jarní počasí přálo výkonům, padly 4 traťové rekordy Jarního běhu

Vytisknout

Nadstandardně příznivé počasí přivítalo účastníky 12. ročníku Jarního běhu. Zatímco v předchozích ročnících jsme si zvykli na vlezlou zimu a nebo když už bylo teplo, tak na silný vítr, letos bylo příjemných 15 stupňů a slunečno. Až ke konci závodů se postupně začal zvedat vítr. A kromě počasí nám přáli také závodníci - do Přerova jich zavítalo rekordních 246!

Kvantita s sebou přinesla i kvalitu. Traťové rekordy padly na 2100 metrů dorostenců i dorostenek zásluhou Dana Nesvadby z AK Šternberk, který stlačil své vlastní maximum z loňska poprvé pod 7 minut (6:56 min), a Lucie Skácelové z AK Olomouc (8:13 min).

Žákovské rekordy na 1400 metrů se neměnily, nejblíže k němu měla vítězka starších žákyň Magdalena Vályová ze Šternberka, když jí chyběly pouze 3 vteřiny (5:13 min). Kategorii starších žáků ovládl olomoucký Mikuláš Poštulka (4:46 min) a další zlato pro Olomouc přidala i mladší žákyně Barbora Crhonková (5:14 min). Z triumfu mezi mladšími žáky se radoval domácí Max Rybníček (5:21 min).

Výrazně vylepšil stávající rekord na 700 m starších přípravek Mikuláš Plachý rovněž z AK Olomouc, když jej posunul o 9 sekund na 2:22 min. Na rekord útočila také Beata Hübnerová ze Sokola Nová Hradečná, časem 2:34 min jej nakonec "pouze" vyrovnala. Jen o vteřinu pomalejší byl mladší přípravkář Jakub Behanec z TJ Chropyně, stávající maximum vylepšil o 7 sekund. Ve stejné kategorie děvčat zvítězila další olomoucká závodnice Denisa Botková (2:41 min).

Nově soutěžila také atletická školka (roč. 2017 a mladší), a to na trati 400 metrů. Radost nám udělal domácí Michal Sikora, který v této kategorii zvítězil výkonem 1:33 min. Mezi děvčaty byla nejrychlejší Edita Kamlerová (1:30 min).

Na počet medailí byl nejúspěšnější AK Olomouc s 16 cennými kovy (5-7-4) následovaný AK Šternberk se 7 medailemi (2-1-4). Po třech medailích vybojovali domácí závodníci (2-0-1) stejně jako SK Hranice (0-2-1).

Kromě zlatých úspěchů Maxe Rybníčka a Michala Sikory se z domácích závodníků podíval na stupně vítězů ještě dorostenec Adam Beránek, který doběhl třetí (8:33 min). Těsně medaile unikla starší žákyni Anně Hrazdirové na čtvrtém místě (5:33 min) a také děvčatům z atletické školky Kristýně Špilerové (1:44 min) a Natálii Skácelové (1:45 min), které obsadily čtvrté a páté místo.

Dalších 13 závodníků bralo umístění v první desítce. Do nich nejsou započteni dorostenci, kteří potěšili svou účastí v kategorii, která je jinak na závodníky skoupá. Na čtvrtém až devátém místě tak najdeme pouze přerovské závodníky, kteří se ve svém běžném atletickém životě specializují na všechny možné disciplíny, ale vytrvalostní běhy to opravdu nejsou. Hoši díky!

Gratulujeme všem k předvedeným výkonům a těšíme se na viděnou na dalších závodech, které budeme pořádat, nejpozději na Běhu 17. listopadu. :-)

Kompletní výsledky
Fotogalerie