Tomková veze z MČR bronz, Mališka šestý

Vytisknout

Na začátku srpna se v Ostravě konalo MČR mužů a žen. Na trať 100 m př. se nominovala také Helča Tomková, která patří již několik let mezi nejlepší překážkářky ČR, což letos znovu potvrdila. V rozběhu si pohlídala postup druhým místem (14,07 s) a ve finále předvedla, že umí běhat ještě rychleji – časem 13,76 s si jasně doběhla pro bronzovou medaili, když nestačila pouze na suverénní reprezentantku ČR Lucii Škrobákovou (12,99 s) a Lucii Koudelovou (13,15 s). Zbytek startovního pole se srovnal těsně pod 14 sekundovou hranicí.

Poslední červnový víkend hostila TJ TŽ Třinec Mistrovství České republiky juniorstva a dorostu přezdívané jako „Gigant“. Všichni závodníci bojovali s velmi silným protivítrem v cílové rovince, jehož síla byla značně proměnlivá. Místy dosahoval rychlosti až 7 m/s!

Hela MU

Helena Tomková (uprostřed) - ilustrační foto.

Na šampionát se nominovalo celkem pět přerovských závodníků, z nichž čtyři jsou v dorosteneckém věku. Do finále se z nich podíval pouze Rosťa Mališka, jehož výkon je obdivuhodný – na trati 110 m př. si v rozběhu vylepšil osobní rekord (15,15 s) a také ve finále běžel pod úrovní toho původního, a to vše v protivítru přibližně 4 m/s! Jeho finálový čas 15,24 s stačil na výborné šesté místo. V běhu na 300 m př. už podobné zlepšení nepředvedl a jeho výkon byl hluboko pod jeho maximem (49,41 s), což na postup do dalších bojů nestačilo.

 

Mezi nejlepší překážkářky patří také Verča Májová. Právě ona se postavila čelem větrné cloně a závod na 100 m př. zvládla jako pátá v rozběhu za 16,40 s. V běhu na 300 m př. doběhla ve svém běhu osmá (50,83 s). Představila se také mezi výškařkami a za 157 cm brala dělené třinácté místo.

Zastoupení jsme měli také mezi vrhači. Bára Zatloukalová byla desátá v závodě koulařek (11,44 m). Oštěp se jí povedl méně a za výkon 29,99 m brala šestnácté místo. Vaša Klvaňa dohodil oštěp do vzdálenosti 35,98 m a byl čtrnáctý.

V kategorii juniorů jsme měli jediného zástupce, a to stýplera Honzu Jakubíčka, který doběhl do cíle jako jedenáctý (11:05,98 min) na trati 3000 m.

 

Kompletní výsledky - MČR mužů a žen

Kompletní výsledky - MČR juniorstva a dorostu