30. ročník Hornické desítky

30. ročník Hornické desítky se konal v sobotu 7. listopadu ve Frýdku-Místku. Na start se postavilo rekordních 2860 běžců a mezi nimi také tři závodníci SK Přerov. Jiří Skřeček (na fotce se startovním číslem 506) patří už k tradičním účastníkům a startoval v hlavním závodu mužů na 10 km, kde se v kategorii muži C (40-44 let) umístil na 33. místě v čase 43:54 min. V tomtéž závodě startoval také Oldřich Kousal (muži J nad 75 let), který obsadil čtvrtou pozici (1:11:02 hod).

005 upr

Mladší žák David Skřeček se představil v závodě mílařů na 3333 m. V závodě na jeden okruh patřil mezi nejmladší účastníky, přesto ale dokázal konkurovat i mnohem zkušenějším běžcům a v kategorii mužů do 39 let obsadil 14. místo. Oproti loňskému roku zlepšil svůj čas téměř o minutu na 13:18 min. Celkově obsadil 22. pozici. Kompletní výsledky naleznete v příloze.

Fotogalerie

 

Z historie Hornické desítky

Hornická desítka oslaví letos své třicáté pokračování. Každé jubileum vede k malému hodnocení, nebo chcete-li zamyšlení. V roce 1980 se poprvé běžel silniční běžecký závod mezi dvěma blízkými doly Paskovem a Staříčem. Závod měřil 15 km a stával se velice populárním, ovšem rok 1989 jeho další rozvoj ukončil. Po sedmileté odmlce se v roce 1996 podařilo tradici obnovit a proběhl jedenáctý ročník. Oživení ovšem trvalo pouze tři ročníky. V roce 1999 byl totiž uzavřen Důl Paskov a vypadalo to, že se tím definitivně uzavře i historie závodu.

Naštěstí padl nápad přesunout závod do blízkého Frýdku-Místku a pokusit se tradici udržet. Trať se zkrátila na 10 km a s ohledem na vztah k dolům našeho regionu, vznikl název Hornická desítka. Nápad se uchytil a z Hornické desítky se stal postupně jeden z největších a nejpopulárnějších běhů v České republice. Vloni se na start jednotlivých závodů postavilo rekordních 2682 běžců a osobně jsem velice rád, že z toho počtu byla téměř tisícovka dětí v závodech mládeže!

Já bych chtěl touto cestou poděkovat všem, kteří náš závod celou dobu podporovali. V první řadě dlouholetému generálnímu sponzorovi firmě OKD a potom statutárnímu městu Frýdek-Místek, které pomyslnou štafetu generálního sponzora převzalo. Samozřejmě, že velký dík patří všem dalším sponzorům, kteří pomohli Hornickou desítku nejen zachovat, ale neustále zlepšovat a zkvalitňovat. Hlavně chci však vyslovit velký dík a uznání všem svým kolegům, kteří mi ta dlouhá léta pomáhali s organizací a zajištěním celé akce.
Ale dost historie. Je zde jubilejní 30. ročník a ten přichází s několika novinkami. Tou nejzásadnější je samostatný závod na 10 km pro ženy. V prvním kole to bude sice společně se závodem mílařů, ale potom již bude tradiční trať patřit pouze jim. Připraveny budou i další drobné změny a úpravy, které jsou vedeny snahou o hladký průběh celé akce.

Josef Nejezchleba, ředitel závodu

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.