Přerovský pětiboj i sprinterský trojboj vyšel na jedničku

V pondělí 1. května zaplnili atletický stadion SK Přerov účastníci 28. ročníku Přerovského pětiboje a 15. ročníku Memoriálu Jaroslava Králíka ve sprinterském trojboji. Mezi startujícími byly k vidění jak známé tváře, které se rok co rok do Přerova vrací, tak nováčci. Soutěžilo se ale ještě v několika dalších disciplínách - ve vrhačském trojboji a bězích na 300 a 1500 metrů.

Tradiční atletickou akci v Přerova zahájila Velká cena v běhu na 1500 mužů, jejímž pořadatelem je Spartak Přerov. Loňské prvenství obhájil Jiří Němeček (AK AHA Vyškov) s náskokem čtyř vteřin před druhým Martinem Sadilem (TJ Dukla Praha). Čas vítěze byl 4:04,67 min, Sadil běžel za 4:08,37 min. Tito dva běžci se od zbytku startovního pole lehce odpoutali a zela za nimi mezera 10 vteřin. O třetí místo si to pak rozdali Jan Kostecký z TJ Šumperk a Jan Sadil (TJ Dukla Praha). Úspěšnější byl Kostecký (4:18,39 min), šternberský odchovanec se tak musel spokojit se čtvrtým místem (4:19,66 min).

Čtrnáctičlenné startovní pole však bylo roztahané po celém okruhu. Z domácích závodníků byl nejrychlejší dorostenec Jakub Sehnálek na devátém místě (4:46,18 min) před dalším z dorostenců a debutantem na této trati Františkem Rezkem (4:54,55 min). Jedenácté místo obsadil starší žák Filip Sehnal (5:23,11 min) a dvanáctý byl mladší žák a nejmladší účastník závodu Vojtěch Karlík ve vynikajícím osobním rekordu 5:33,91 min.

O vítězství v klasickém pětiboji mužů svedli souboj Adam Formánek (TJ Lokomotiva Břeclav) a Adam Večeřa (TJ Lokomotiva Olomouc). Před poslední disciplínou, během na 1500 metrů, vedl sice Večeřa, ale s náskokem pouhých 13 bodů. Zkušený vícebojař Formánek si vše pohlídal a v závěru finišoval do posledního metru o co nejlepší čas i bodové skóre pětiboje. Večeřu nechal daleko za sebou, když doběhl celkově druhý v čase 4:57,22 min. Skóre se tak obrátilo a ze 13 bodového manka Formánek vytvořil 50 bodový náskok. Zdaleka nejrychlejší byl v závěrečné disciplíně celkově třetí Matouš Valenta (4:43,00 min). Domácí borec Aleš Říhošek se blýskl třetím místem (5:02,65 min).

Tradiční foto všech účastníků klasického pětiboje.

V jednotlivých disciplínách pětiboje padalo mnoho skvělých výkonů. Suverénně nejdelší skok předvedl v dálce Večeřa (690 cm), v oštěpu zase kraloval Formánek, když poslal náčiní do vzdálenosti 53,65 m. V pozoruhodné shodě házeli Valenta a břeclavský Marek Ošmera, když oba zapsali nejdelší hod hned v prvním pokusu a oba si připsali 52,08 m. Na dvoustovce tahal za delší konec provazu opět Večeřa (23,30 s). Ve stejném rozběhu mu na záda dýchal oddílový kolega Martin Pokorný, který za ním zaostal pouze o šest setin. Ve čtvrté disciplíně pro změnu kraloval Formánek, když se jako jediný dostal za 40 metrů (42,65 m).

V celkovém pořadí tedy zvítězil břeclavský Adam Formánek (3262 b) před olomouckým Adamem Večeřou (3212 b). S menším odstupem se na třetí pozici umístil Matouš Valenta z oddílu TJ Jiskra Litomyšl (3117 b) a posledním, kdo překonal hranici tří tisíc bodů, byl druhý z břeclavských vícebojařů a obhájce loňského prvenství Marek Ošmera (3098 b). Podtrhl tak úspěchy vícebojařů z Břeclavi, kteří v uplynulých deseti ročnících vystoupali celkem šestkrát na nejvyšší stupínek - čtyřikrát se to povedlo Formánkovi, dvakrát Ošmerovi.

Na deváté pozici se umístil domácí závodník Aleš Říhošek (dálka - 540 cm, oštěp - 37,71 m, 200 m - 26,02 s, disk - 26,60 m, 1500 m - 5:02,65 min). Nejstarším účastníkem závodu byl jednašedesátiletý Jiří Volný za Sokola Opava, který závod dokončil za obdivného potlesku soupeřů i diváků.

Sprinterskému trojboji dominovali Hřivnová a Netymach

Již sedmé vítězství v řadě a deváté celkově si připsala sprinterka AK Olymp Brno Pavla Hřivnová. Kromě celé řady vítězství se Hřivnová zapsala do historie závodu také stále platným rekordem, kdy v roce 2014 posbírala celkem 2806 bodů. Letos to bylo o poznání méně (2601 b), ale na první místo to těsně stačilo. Druhá se umístila Štěpánka Kolářová (SSK Vítkovice) se ziskem 2592 bodů a třetí místo brala Leona Marečková (ASK Blansko), která posbírala 2515 b. Nejlepší z domácích závodnic byla na sedmnáctém místě dorostenka Pavlína Vašinová (2094 b).

Nejrychlejší závodnice sprinterského trojboje, zleva Štěpánka Kolářová, Pavla Hřivnová a Leona Marečková.

V závodu žákyň dominovaly uherskohradišťské sprinterky - na první pozici se umístila Adriana Fornůsková (2376 b) a třetí byla Tereza Sklenářová (2203 b). Na druhé místo se mezi ně vklínila Pavla Štoudková reprezentující ASK Blansko (2228 b).

Nejrychlejších dvou časů v jednotlivých disciplínách vždy dosáhly Pavla Hřivnová a Štěpánka Kolářová. V běhu na 60 i 100 metrů byla o pár setinek rychlejší Hřivnová (7,88 a 12,34 s), na dvoustovce si pro prvenství doběhla Kolářová (25,41 s).

O co byl závod žen napínavější, o to byl závod mužů jednoznačnější. Nikomu ze soupeřů nedal šanci pardubický Vojtěch Netymach, který zvítězil ve druhém nejvyšším bodovém součtu v historii závodu (2621 b)! Rekord mítinku drží od roku 2012 Zdeněk Stromšík (AC Slovácká Slavia Uherské Hradiště) výkonem 2726 bodů. Netymach jako jediný prolomil dvě hranice - šedesátku pod 7 vteřin (6,88 s) a stovku pod 11 vteřin (10,88 s). Stejně jako Hřivnová v soutěži žen i on prohrál pouze na dvoustovce. V ní byl o tři desetiny sekundy rychlejší celkově druhý Erik Jelínek (22,46 s).

Druhé místo obsadil výše zmíněný Erik Jelínek z Uherského Hradiště (2460 b) a třetí byl Jaroslav Žouželka z AK Slovan Moravská Třebová (2424 b). Nejrychlejším přerovským sprinterem byl dorostenec David Drštička, který obsadil výborné čtvrté místo (2351 b). Na sedmé pozici se umístil další z domácích borců Rostislav Mališka (2220 b).

Mezi muži byl nejrychlejší Vojtěch Netymach před Erikem Jelínkem a Jaroslavem Žouželkou.

V závodu žáků zvítězil ziskem rovných 2000 bodů šternberský Adam Dohnal před Lukášem Koblihou z SK Hranice (1977 b) a dalším zástupcem AK Šternberk Janem Tichým (1883 b). Smolné čtvrté místo stejně jako v soutěži mužů obsadil domácí Jonáš Kolomazník (1836 b). Jeho úspěch podtrhl šestým místem Robin Slouka (1718 b) a první desítku uzavřel Mikuláš Trojek (1040 b).



Do Přerova se sjeli také vrhači

Kromě pětibojařů a sprinterů se do Přerova sjeli také vrhači. Soutěžilo se ve vrhu koulí a hodech diskem a oštěpem. Těm, kteří absolvovali všechny tři disciplíny, byly jejich výkony započítány také do vrhačského trojboje. V ženské soutěži předváděla výborné výkony juniorka Leona Vargová reprezentující AK Olymp Brno, která zvítězila v kouli (11,24 m) i disku (37,32 m). Přes jedenáct metrů se mezi koulařkami dostala ještě dorostenka Michaela Brančíková, která za Vargovou zaostala o pouhé dva centimetry (AC Prostějov). V disku se v dobrém světle ukázala také Michaela Hanáková ze Sokola Opava (33,20 m), která zvítězila v hodu oštěpem (39,40 m).

V soutěži mužů zvítězil v kouli dorostenec Adam Skácel (AK Kroměříž) výkonem 10,94 m. Jen 8 centimetrů za ním zaostal domácí junior Václav Klvaňa (10,86 m). V disku se přiblížil svému vlastnímu přerovskému rekordu starší žák Jonáš Kolomazník (43,32 m) a v této disciplíně s přehledem zvítězil. Druhé místo bral jeho otec Pavel Kolomazník (36,00 m). V oštěpu jsme byli svědky napínavého souboje - přes 40 metrů se dostalo hned 5 závodníků. Nejúspěšnější z nich byli Vojtěch Březka z AK Kroměříž výkonem 44,98 m a na druhém místě blanenský Sebastian Wilk (44,45 m). Na třetím pozici se umístil domácí Václav Klvaňa (43,95 m).

Závody vyšly na jedničku. Nebe bylo téměř bez mráčku, činilo se slunce i atleti a líbila se také čerstvě zrekonstruovaná budova se šatnami a dalším zázemím. (Zdroj: Anna Klvaňová)

Úplně poslední disciplínou byl běh na 300 metrů. V soutěži mužů jej zcela ovládli vítkovičtí sprinteři. Zvítězil David César výkonem 35,33 s. Skvěle si vedl domácí starší žák David Skřeček, který si vylepšil osobní rekord o jednu vteřinu a zařadil se na druhé místo přerovských historických tabulek výkonem 38,23 s! Držitelem přerovského rekordu je David Drštička (37,43 s). Běh žen vyhrála přerovská dorostenka Pavlína Vašinová (44,95 s).

Tyto závody byly ostrým testem nejen pro domácí závodníky před nadcházející sezónou. Ta se rozjede už tento víkend prvním kolem soutěže družstev dorostu a juniorů. Soutěže všech ostatních kategorií budou následovat v týdnu příštím.

 

Kompletní výsledky najdete zde
Výsledky vrhačského mítinku jsou ke stažení v příloze.

Fotogalerie zde

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.